Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Specjaliści już od dawna ostrzegają, że nadmierne spożywanie czerwonego mięsa przyczynia się do wielu chronicznych schorzeń.
Wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez amerykańskich naukowców świadczą o tym, że częsta konsumpcja czerwonego mięsa wiąże się także z ryzykiem przedwczesnego zgonu.
Przeanalizowali oni dane dotyczące zdrowia oraz zwyczajów dietetycznych ponad 121 tysięcy Amerykanów i Amerykanek, którzy wzięli udział w dwóch długoterminowych badaniach dotyczących zdrowia.
Przed badaniami nikt z uczestników nie cierpiał na nowotwory ani choroby serca. W trakcie ich trwania zmarło 23 926 osób, z czego 5910 na choroby sercowo-naczyniowe, a 9464 na nowotwory.
Naukowcy stwierdzili, że gdyby zmarli codziennie rezygnowali ze spożywania jednego posiłku składającego się z czerwonego mięsa, to ryzyko przedwczesnego zgonu byłoby u nich od 7 do 19% niższe.
Zastąpienie czerwonego mięsa innymi proteinami, np. rybami, drobiem, roślinami strączkowymi, odtłuszczonym nabiałem czy zbożami z pełnego przemiału ogranicza ryzyko przedwczesnej śmierci. Autorzy badania twierdzą, że bez ryzyka można całkowicie wyeliminować z diety czerwone mięso.