Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem amerykańskich naukowców nadmiar fruktozy w diecie zwiększa ryzyko zawału serca, ponieważ sprzyja odkładaniu się tłuszczu trzewnego w jamie brzusznej.
W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 559 nastolatków w wieku od 14 do 18 roku życia. Zbadano wskaźnik masy ich ciała, sposób odżywienia się i styl życia.
Analiza wyników wykazała, że duże spożycie fruktozy miało wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków:
- zwiększało ciśnienie skurczowe krwi
- sprzyjało odkładaniu się tłuszczu wisceralnego (otaczającego narządy w jamie brzusznej)
- podnosiło poziom białka C-reaktywnego (świadczącego o stanie zapalnym w organizmie)
- obniżało poziom HDL, tzw. dobrego cholesterolu
Wszystkie wymienione następstwa nadmiaru fruktozy w diecie podwyższają ryzyko rozwoju cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Amerykanie ustalili, że tego rodzaju szkodliwy wpływ cukru owocowego ujawnia się dopiero wtedy, gdy spożycie pochodzących z niej kalorii przekracza 16% całej diety.
Fruktoza jest cukrem prostym występującym głównie w owocach, ale też w niektórych warzywach, miodzie oraz nektarze kwiatów. Jeden gram fruktozy dostarcza 4 kilokalorie, a jej indeks glikemiczny jest niewielki, dlatego nie powoduje ona znacznego wzrostu stężenia glukozy we krwi.