Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Naukowcy z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo w stanie Nowy Jork odkryli, iż brokuły i inne spokrewnione z nimi warzywa obniżają ryzyko raka płuc u obecnych i byłych palaczy aż o 20 - 55%.
Badania przeprowadzono wśród palaczy chorych na raka płuc oraz tych, którym udało się go do tej pory uniknąć. W obu grupach respondentów zebrano informacje na temat spożycia warzyw kapustnych, takich jak brokuły, kalafior czy sama kapusta. W analizie uwzględniono także to, czy spożywano je w formie surowej, czy gotowanej, a także zwrócono uwagę na długość trwania nałogu.
Wyniki świadczą o tym, że jedzenie kapustnych warzyw przez palaczy obniża ryzyko raka płuca o 20-55%, w zależności od postaci w jakiej je spożywają, ilości wypalanych dziennie papierosów oraz ogólnego czasu trwania nałogu.
Zaobserwowano, że dieta bogata w brokuły i inne warzywa kapustne najlepiej chroni przed dwoma typami raka płuc - drobnokomórkowym oraz płaskonabłonkowym. Nowotwory w tej formie występują przeważnie u osób palących duże ilości papierosów. Wśród nich najskuteczniej na obniżenie ryzyka raka płuc wpływa spożywanie surowych warzyw. Najwięcej korzyści mogą jednak z tego tytułu odnieść ci, którzy rzucili palenie.
Powyższe wyniki zostały zaprezentowane na międzynarodowej konferencji American Association for Cancer Research, skupiającej się na badaniach i metodach prewencji raka. Naukowcy podkreślają jendak, że na formułowanie zaleceń zdrowotnych opartych na badaniach jest jeszcze za wcześnie, gdyż najpierw powinno się przeprowadzić kolejne, weryfikujące uzyskaną analizę.