Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Skłonność do spożywania tłustych potraw jest uwarunkowana genetycznie

dodano: Wtorek, 7 Luty 2012, 12:22:44

Amerykańscy naukowcy wykazali, że skłonność do spożywania tłustych potraw jest uwarunkowana genetycznie.







W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 317 Afroamerykanów. Jest to grupa etniczna najbardziej podatna na nadwagę i otyłość. Pierwszym zadaniem uczestników była ocena smaku sosów sałatkowych przygotowanych z różnych ilości oleju rzepakowego, a drugim - wypełnienie kwestionariuszy dotyczących ich preferencji żywieniowych.







Na podstawie analizy próbek śliny naukowcy zidentyfikowali różnice w obrębie genu CD36. Okazało się, że osoby posiadające określone jego wersje miały większą potrzebę spożywania tłustych potraw. Były przez to bardziej narażone na otyłość i inne związane z nią choroby.







Osoby z wersją AA (którą posiada 21% populacji) oceniały tłuste sosy jako bardziej kremowe i smaczne niż osoby posiadające inne wersje genu CD36.







Wyniki badania wyjaśniają, dlaczego dla niektórych osób przestrzeganie diety niskotłuszowej jest trudniejsze, a lepsze rezultaty osiągają będąc na diecie bogatej w tłuszcze i zawierającej małe ilości węglowodanów.

353 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.