Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wykazali, że skłonność do spożywania tłustych potraw jest uwarunkowana genetycznie.
W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 317 Afroamerykanów. Jest to grupa etniczna najbardziej podatna na nadwagę i otyłość. Pierwszym zadaniem uczestników była ocena smaku sosów sałatkowych przygotowanych z różnych ilości oleju rzepakowego, a drugim - wypełnienie kwestionariuszy dotyczących ich preferencji żywieniowych.
Na podstawie analizy próbek śliny naukowcy zidentyfikowali różnice w obrębie genu CD36. Okazało się, że osoby posiadające określone jego wersje miały większą potrzebę spożywania tłustych potraw. Były przez to bardziej narażone na otyłość i inne związane z nią choroby.
Osoby z wersją AA (którą posiada 21% populacji) oceniały tłuste sosy jako bardziej kremowe i smaczne niż osoby posiadające inne wersje genu CD36.
Wyniki badania wyjaśniają, dlaczego dla niektórych osób przestrzeganie diety niskotłuszowej jest trudniejsze, a lepsze rezultaty osiągają będąc na diecie bogatej w tłuszcze i zawierającej małe ilości węglowodanów.