Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Japońscy naukowcy odkryli, że brązowy ryż zapobiega chorobom serca.
Brązowy ryż, a dokładniej wyciąg ze środkowej warstwy znajdującej się pomiędzy zewnętrzną, brązową otoczką ziarna ryżu a jego białym środkiem, korzystnie wpływa na stan serca i układu krwionośnego.
Większość dobroczynnych substancji odżywczych zgromadzonych w ziarnie ryżu tracona jest podczas procesu mielenia, tj. przekształcania się ryżu brązowego w biały, który jest jednak najbardziej popularny.
Ryż biały ma dłuższy termin przydatności do spożycia i wymaga krótszego gotowania, dlatego stanowi ważny składnik diety w wielu krajach.
Zdaniem Japończyków metoda uzyskiwania białego ryżu bez utraty cennej warstwy stanowiłaby doskonałą profilaktykę chorób serca i układu krążenia - nadciśnienia tętniczego, zawałów oraz cukrzycy.
Sposobem na zachowanie prozdrowotnych właściwości ziarna ryżu jest wymyślona przez nich nowa metoda przemiału. Dzięki niej dookoła ziarna zachowuje się cenna warstwa.