Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy eksperci apelują o kontrolowanie spożycia cukru i obłożenie go podatkami, podobnie jak alkohol i tytoń.
Przekonują, że cukier jest toksyczny dla organizmu i w trosce o zdrowie obywateli powinien być poddany takim samym restrykcyjnym procedurom jak typowe używki.
Z raportu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika, że przeciętny Amerykanin każdego dnia pochłania 22 łyżeczki cukru. Najwięcej słodzą nastolatki – codziennie spożywają aż 34 łyżeczki.
Specjaliści podkreślają, że nadmierne spożycie cukru przyczynia się do otyłości, która w wielu krajach przybrała już roziary epidemii. Według WHO każdego roku choroby niezakaźne, takie jak cukrzyca i choroby układu krążenia, ściśle związane z otyłością, powodują aż 35 milionów zgonów.
Dlaczego cukier jest tak szkodliwy? Nie tylko zawiera on puste kalorie, ale jest też toksyczny dla organizmu. Powoduje w nim podobne spustoszenie jak alkohol:
- zaburza metabolizm
- podnosi ciśnienie tętnicze krwi
- niszczy wątrobę
- zakłóca przekazywanie sygnałów między hormonami
- pobudza w mózgu ośrodek nagrody, dlatego uzależnia podobnie jak tytoń i alkohol
Zdaniem ekspertów opodatkowanie cukru zachęciłoby Amerykanów do kupowania produktów o mniejszej jego zawartości. Przyznają jednak, że zmiana przyzwyczajeń ludzi do słodzenia będzie trudna nawet po obłożeniu cukru dodatkowymi podatkami.
Czy opodatkowanie cukru byłoby też dobrym pomysłem w naszym kraju? Być może, gdyż Polacy spożywają go zdecydowanie za dużo. Spożycie cukru w Polsce sięga 42 kilogramy rocznie w przeliczeniu na jedną osobę i jest wyższe niż wynosi średnia dla całej Unii Europejskiej. Dla porównania Grecy spożywają niecałe 30 kilogramów, Francuzi – 36,4 kilograma, a Niemcy – 35,8 kilograma.