Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Kakao chroni przed rakiem jelita grubego

dodano: Poniedziałek, 30 Styczeń 2012, 13:15:46

W Polsce ten rodzaj nowotworu zajmuje drugie miejsce pod względem śmiertelności z powodu choroby nowotworowej. Częściej chorują na niego mężczyźni niż kobiety, zwykle w sile wieku.






By zapobiec rozwojowi raka jelita grubego, należy stosować odpowiednią profilaktykę. Składa się na nią dieta bogata w błonnik, unikanie używek, a także aktywność fizyczna.






Wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez amerykańskich naukowców świadczą, że dodatkowym, skutecznym sposobem na zapobieganie nowotworowi jelita grubego jest spożywanie dużych ilości kakao. Nie tylko zapobiega ono chorobie, ale też zatrzymuje jej rozwój.







Potwierdzający to eksperyment został wprawdzie przeprowadzony na szczurach, ale badacze zapewniają, że takie korzyści ze spożywania kakao odnoszą się także do ludzi.






W jego ramach gryzonie, u których zdiagnozowano rozpoczęty proces kancerogenezy, przez osiem tygodni spożywały pokarm wzbogacony o kakao (które stanowiło 12% całego posiłku). Po tym czasie okazało się, że zmniejszyła się u nich liczba szkód oksydacyjnych w komórkach, a proces kancerogenezy uległ zahamowaniu.






Amerykanie wyjaśniają, że kakao zwiera duże ilości związków fenolowych i flawonoidów, które zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, wywołującemu m.in. raka jelita grubego. Związki te chronią błonę śluzową jelit przed patologiami, będącymi wynikiem ekspozycji na toksyny i prokancerogeny z pożywienia.

363 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.