Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy bliżej przyjrzeli się wpływowi diety wysokobiałkowej na zdrowie, a dokładniej na ryzyko udaru. Okazało się, że zbyt częsta konsumpcja czerwonego mięsa może je zwiększać, podczas gdy białko zawarte w drobiu może powodować jego redukcję.
Badacze przeprowadzili analizę dwóch studiów obejmujących dziesiątki tysięcy osób w średnim wieku i starszych. W czasie ponad dwudziestu lat obserwacji do udaru doszło u około 1,4 tysiąca mężczyzn i ponad 2,6 tysiąca kobiet.
Częstotliwość występowania udaru powiązano ze źródłami białka w diecie. U mężczyzn, którzy spożywali więcej niż dwie porcje czerwonego mięsa (ponad 230 gramów) dziennie, ryzyko udaru było o 28% wyższe niż u tych, których dieta zawierała średnio około jednej trzeciej porcji dziennie.
W przypadku kobiet spożywanie około dwóch porcji czerwonego mięsa dziennie było związane z 19% wzrostem ryzyka w porównaniu z tymi, które nie przekraczały połowy porcji (około 56 gramów).
Amerykanie sprawdzili też, jak zamiana czerwonego mięsa na inne źródło białka wpływa na ryzyko udaru. Ustalili, że zastąpienie jednej porcji wołowiny lub wieprzowiny drobiem zmniejszało je o 27%, zastąpienie mięsa rybami i orzechami - o 17%, a nabiałem - o 10-11%.