Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wykazali, iż umiarkowane picie czerwonego wina może powstrzymywać rozwój raka piersi u kobiet.
Dotychczas sądzono, że każdy rodzaj alkoholu podwyższa ryzyko nowotworu piersi u pań. Napoje procentowe zwiększają stężenie estrogenu we krwi, co sprzyja rozwojowi komórek rakowych.
Okazuje się jednak, że spożycie niewielkich ilości czerwonego wina może mieć odwrotny efekt i zmniejszać ryzyko zachorowania. Wino białe czy różowe nie ma już takich właściwości.
Amerykanie przebadali 36 kobiet, które codziennie przez miesiąc piły około 250 mililitrów wina - połowa z nich spożywała czerwony Cabernet Sauvignon, a połowa - biały Chardonnay. Po miesiącu respondentki zamieniły się rodzajem wina. W trakcie trwania eksperymentu badanym czterokrotnie pobrano krew, by zbadać poziom hormonów.
Zdaniem naukowców czerwone wino działa na kobiety podobnie jak inhibitory aromatazy, które mają znaczący wpływ na poziom estrogenów we krwi i są stosowane w leczeniu raka piersi. Białe wino pozbawione jest takich właściwości ochronnych, dlatego w przypadku pań korzystnijesze będzie sięganie po czerwone, oczywiście tylko w umiarkowanych ilościach.