Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie wśród 104 starszych osób o średnim wieku 87 lat. Okazało się, że seniorzy z wysokim poziomem kilku witamin (B, C, D i E) oraz kwasów tłuszczowych typu omega-3 we krwi lepiej wypadają w testach zdolności poznawczych i doświadczają mniejszego spadku objętości mózgu.
Wraz z pożywieniem przyswajane są witaminy i składniki odżywcze, co znajduje swoje odzwierciedlenie w biomarkerach krwi. Uczestników studium poddano testom krwi, określającym poziom 30 biomarkerów witamin i składników odżywczych. Część z nich poddano także badaniu rezonansem magnetycznym, co miało pomóc w ustaleniu objętości mózgu.
Autorzy badania wzięli też pod uwagę szereg innych zmiennych mających wpływ na pracę mózgu, takich jak styl życia, wiek, płeć, wykształcenie, palenie, spożycie alkoholu, ciśnienie krwi czy wskaźnik masy ciała.
Jak się okazało, najlepsze wyniki testów poznawczych oraz najbardziej korzystne parametry wielkości mózgu mieli seniorzy stosujący jeden z dwóch wzorców żywieniowychi: dietę z wysokim poziomem kwasów tłuszczowych pochodzenia morskiego oraz dietę z wysokim stężeniem witamin B, C, D i E.
Najgorsze osiągnięcia intelektualne miały starsze osoby, które spożywały duże ilości kwasów tłuszczowych typu trans, które występują w pieczonych i smażonych pokarmach, margarynie czy fast foodach.