Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Świętokrzyski oddział Agencji Rynku Rolnego prowadzi wśród uczniów klas 1-3 szkół podstawowych tego województwa Dziecięcą Szkołę Gotowania.
W połowie listopada br. rozpoczęto cykl edukacyjno-kulinarnych warsztatów, w których łącznie weźmie udział 740 uczniów z 15 szkół regionu.
Celem akcji jest zwrócenie uwagi najmłodszych na to, co jedzą oraz zachęcenie ich do spożywania zdrowych, ważnych dla prawidłowego rozwoju produktów, a w szczególności warzyw i owoców. Być może takie działania zniechęcą dzieci do kupowania niezdrowych produktów w szkolnych sklepikach.
Zajęcia w ramach Dziecięcej Szkoły Gotowania mają także promować realizowane w szkołach programy "Szklanka mleka" i "Owoce w szkole".
Warsztaty mają formę zabawy - biorące w niej udział dzieci uczestniczą w konkursach i zagadkach poświęconych zasadom zdrowego odżywianiam. Jednym z prowadzących zajęcia jest zawodowy kucharz.