Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Brytyjscy naukowcy wykazali, że ryzyko otyłości i cukrzycy zaczyna kształtować się już w łonie matki. Ich zdaniem zdrowa i bogata w witaminy dieta w czasie ciąży może zmniejszyć prawdopodobieństwo tych chorób.
Trudno nie zauważyć, że z każdym pokoleniem stajemy się coraz bardziej otyli i coraz częściej chorujemy na cukrzycę, choroby serca i inne związane z nadwagą choroby. Ryzyko to można zniwelować jeszcze na poziomie życia płodowego - dużo zależy od sposobu żywienia się przyszłych matek.
Badania wykazały, że kobiety o niskim poziomie witaminy B12 rodzą dzieci, u których po urodzeniu i w wieku sześciu lat często występują sygnały podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób serca w przyszłości.
Zdaniem badaczy mikroelementy w kobiecej diecie mają zasadniczy wpływ na funkcjonowanie DNA, a interakcja geny-odżywianie przynajmniej częściowo determinuje podatność dziecka na cukrzycę lub otyłość w wieku dorosłym.