Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Naukowcy z Akademii Morskiej w Gdyni postanowili sprawdzić, jakie walory sensoryczne herbaty są najbardziej cenione wśród Polaków.
Herbata, a zwłaszcza czarna jej odmiana jest jednym z najchętniej spożywanych napojów w naszym kraju. Badania wykazały, iż jego przeciętne roczne spożycie pozostaje niezmienne od kilku lati wynosi około kilograma rocznie suchej masy herbaty na osobę. Z kalkulacji tej wynika, iż Polak wypija każdego dnia około 1,5 filiżanki naparu.
Składnikami, które wpływają na charakterystyczny smak i zapach herbaty są katechiny i kofeina. Doświadczenie miało na celu wykazanie zależności pomiędzy smakiem i zapachem herbaty pochodzącej z różnych częsci świata, a zawartością składników bioaktywnych.
Przebadano 93 próbki herbat pochodzących z Argentyny, Indii, Sri Lanki, Chin i Wietnamu. Analiza wyników świadczy, że występują zależności między aromatem, smakiem i zapachem naparu a zawartością garbników oraz katechin.
Polacy preferują herbaty wyróżniające się korzennym, żywym, ściągającym smakiem oraz barwnym i złotym wyglądem. Najniższą ocenę uzyskały napoje pochodzące ze Sri Lanki pomimo, że zawierały one najwięcej substancji bioaktywnych, garbników, kofeiny oraz katechin. Drugie miejsce pod względem zawartości pożądanych związków zajęły herbaty pochodzące z Indonezji, natomiast na końcu uplasowały się te pochodzące z Argentyny i Wietnamu.