Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Jesień to pora, w której bardzo łatwo o przeziębienie i infekcje. Brytyjscy naukowcy podpowiadają, jak poprawić odporność organizmu. Wystarczy często sięgać po zielone warzywa, takie jak brokuły, brukselka, kapusta i sałata.
Zapewniają one prawidłową pracę komórek odpornościowych w jelicie cienkim i skórze i odgrywają ważną rolę w pierwszej linii obrony organizmu i w procesie gojenia się ran.
W ramach eksperymentu Brytyjczycy karmili zdrowe myszy pożywieniem ubogim w zielone warzywa. Po upływie 2-3 tygodni okazało się, że poziom komórek odpornościowych zmniejszył się u nich aż o 70-80%. Świadczy to o silnym związku odporności organizmu z dietą.
Warto spożywać zielone warzywa, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze stanowią integralną część zdrowej diety, a także - co istotne w jesienno-zimowym okresie - podnoszą odporność organizmu.