Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Kanadyjscy naukowcy dowiedli, że jedzenie dużych ilości surowych warzyw i owoców chroni serce. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z predyspozycjami do zawału.
Przeprowadzone przez nich badania objęły ponad 27 000 osób z Europy, południowej Azji, Chin, krajów arabskich i Ameryki Łacińskiej.
Wynika z nich, że codzienne spożywanie pięciu lub więcej porcji warzyw i owoców może zneutralizować zagrożenie dla serca związane z wadliwą wersją fragmentu DNA o nazwie 9p21 w chromosomie 9.
Taki nieprawidłowy fragment DNA ma co piąty Europejczyk. Zwiększa on ryzyko tętniaka aorty, tętniaka wewnątrzczaszkowego, choroby niedokrwiennej serca oraz zawału.
Okazuje się, że obniżyć je do normalnego poziomu, jaki mają ludzie bez wadliwej wersji 9p21, można za pomocą bogatej w warzywa i owoce diety.