Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Co w restauracyjnej kuchni piszczy? Smażony olej...

dodano: Wtorek, 11 Październik 2011, 11:49:49

Główny Inspektorat Sanitarny postanowił przyjrzeć się jakości tłuszczów używanych w lokalach gastronomicznych. Okazało się, że 3,5% z nich było niebezpiecznych dla zdrowia.





Specjaliści przebadali tłuszcze i oleje wykorzystywane do smażenia w punktach gastronomicznych w Warszawie oraz w kilku miejscowościach nadmorskich.






w zdecydowanej większości badanych jadłoajni przestrzegano dobrych praktyk postępowania z olejem lub tłuszczem wykorzystywanym do przygotowywania potraw smażonych. 88% zbadanych prób zawierało poniżej 18% związków polarnych, z czego aż 21% prób zawierało ich poniżej 5%, czyli było bardzo dobrej jakości, zbliżonej do jakości świeżego oleju lub tłuszczu.






3,5% poddanych ocenie tłuszczów było niebezpiecznych dla zdrowia konsumenta.






By zapobiec takim sytuacjom, przygotowywane jest właśnie rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia. Prawdopodobnie wejdzie ono w życie już 1 stycznia 2012 roku.
 

525 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.