Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Główny Inspektorat Sanitarny postanowił przyjrzeć się jakości tłuszczów używanych w lokalach gastronomicznych. Okazało się, że 3,5% z nich było niebezpiecznych dla zdrowia.
Specjaliści przebadali tłuszcze i oleje wykorzystywane do smażenia w punktach gastronomicznych w Warszawie oraz w kilku miejscowościach nadmorskich.
w zdecydowanej większości badanych jadłoajni przestrzegano dobrych praktyk postępowania z olejem lub tłuszczem wykorzystywanym do przygotowywania potraw smażonych. 88% zbadanych prób zawierało poniżej 18% związków polarnych, z czego aż 21% prób zawierało ich poniżej 5%, czyli było bardzo dobrej jakości, zbliżonej do jakości świeżego oleju lub tłuszczu.
3,5% poddanych ocenie tłuszczów było niebezpiecznych dla zdrowia konsumenta.
By zapobiec takim sytuacjom, przygotowywane jest właśnie rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia. Prawdopodobnie wejdzie ono w życie już 1 stycznia 2012 roku.