Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wykazali, że jedzenie gorczycy, np. w postaci musztardy wspomaga rozbudowę mięśni. Zawarty w niej homobrasinolid sprzyja syntezie białek, zwiększa apetyt i masę mięśniową, a także liczbę i rozmiary włókien mięśniowych.
Wyniki eksperymentu przeprowadzonego na szczurach świadczą, że w wyniku spożycia tego roślinnego steroidu, w ich organizmach pojawiała się reakcja podobna do zażycia sterydów anabolicznych. Co istotne, nie toważyszyły jej żadne skutki uboczne.
Zawarty w gorczycy homobrasinolid prowadził do zwiększenia beztłuszczowej masy ciała, masy mięśniowej oraz wydajności fizycznej.
Zdaniem Amerykanów substancja ta w przyszłości może stać się skuteczną, naturalną i bezpieczną alternatywą dla wywołanej starzeniem lub chorobą utraty masy mięśniowej lub zostanie wykorzystana do poprawy wytrzymałości i osiągów fizycznych.