Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Międzynarodowy zespół badaczy ustalił, że złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety. Sposobem na dobry humor może być włączenie do niej np. surowego szpinaku i twardego włoskiego sera owczego - pecorino.
Zdaniem naukowców menu złożone z pewnych potraw i składników może skutecznie zwalczać nerwowość i agresję. Chodzi o produkty z podwyższoną zawartością tryptofanu, czyli obojętnego elektrycznie aminokwasu, któremu przypisuje się własności relaksacyjne.
Badanie wykazało, że przyczyną złego humoru i utraty spokoju jest spadek ilości serotoniny w mózgu, do którego dochodzi zarówno wtedy, gdy rezygnujemy z posiłku, jak i w sytuacjach, kiedy jemy niewłaściwe rzeczy.
Szczególnie skuteczne w poprawianiu nastroju są migdały, szpinak, owczy ser i mleczko pszczele, a także surowa boćwina, surowy szpinak i jajka. Na liście polecanych przez naukowców produktów znalazły się też: czekolada, orzechy, mleko, fasolka, cukinia, mięso indycze, grzyby hodowlane, ryba dorada oraz herbatniki z mąki razowej.