Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Już od dawna wiadomo, że jedzenie czekolady ma korzystny wpływ na zdrowie, obniża ona ciśnienie tętnicze, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.
Najnowsze, przesiewowe badanie brytyjskich naukowców potwierdziło też, że zawarte w czekoladzie substancje chronią układ krążenia.
Wzięło w nim udział 114 009 pacjentów - część z nich spożywała mniej niż dwie tabliczki czekolady tygodniowo, a pozostali - więcej niż dwie tabliczki. W drugiej grupie ochronne działanie czekolady było wyraźnie widoczne - choroby serca występowały rzadziej o 37%, a udary mózgu - o 29%.
Wynika z tego, że jedzenie dużych ilości tego przysmaku może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu nawet o 1/3.
Należy jednak pomiętać, że jego nadmiar sprzyja rozwojowi innych chorób, np. otyłości. 100 gramów czekolady to aż około 500 kalorii... Specjaliści zalecają stosowanie innych sposobów utrzymanie serca w dobrej kondycji.
Korzystne będzie więc regularne spożywanie niewielkich ilości czekolady o jak najmniejszej zawartości cukru i tłuszczu, np. gorzkiej.