Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Rak macicy z... biszkoptów i drożdżówek?

dodano: Środa, 24 Sierpień 2011, 11:44:16

Szweccy naukowcy twierdzą, że jedzenie niektórych rodzajów słodyczy przez kobiety może istotnie - nawet o 42% zwiększać ryzyko zachorowania na raka macicy.






Wyniki przeprowadzonych przez nich kompleksowych, długoletnich badań dotyczących zwyczajów żywieniowych kobiet świadczą, że jedzenie biszkoptów, słodkich bułeczek czy ciastek trzy razy w tygodniu zwiększa ryzyko zachorowania o 33%, a spożywanie ich częściej niż cztery razy w tygodniu - zwiększa ryzyko aż o 42%.






Ogólna szansa na zachorowanie na ten rodzaj nowotworu wciąż jest mała i nie przekracza jednego%, jednak kobiety, które są genetycznie narażone na rozwój raka macicy, powinny ograniczać spozycie wymienionych słodkości.






Co ciekawe, nie wszystkie produkty zawierające duże ilości cukru powiązano z ryzykiem rozwoju nowotworu. żadnego wpływu w tym zakresie nie ma np. jedzenie dżemu, marmolady czy picie słodzonych napojów gazowanych.






Autorzy badania nie są pewni, dlaczego to właśnie biszkopty, słodkie bułeczki i ciasta odpowiadają za wzrost zagrożenia.





Największe ryzyko zachorowalności na ten typ nowotworu dotyczy kobiet starszych i posiadających nadwagę, a także obciążonych czynnikiem genetycznym.

622 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.