Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Szweccy naukowcy twierdzą, że jedzenie niektórych rodzajów słodyczy przez kobiety może istotnie - nawet o 42% zwiększać ryzyko zachorowania na raka macicy.
Wyniki przeprowadzonych przez nich kompleksowych, długoletnich badań dotyczących zwyczajów żywieniowych kobiet świadczą, że jedzenie biszkoptów, słodkich bułeczek czy ciastek trzy razy w tygodniu zwiększa ryzyko zachorowania o 33%, a spożywanie ich częściej niż cztery razy w tygodniu - zwiększa ryzyko aż o 42%.
Ogólna szansa na zachorowanie na ten rodzaj nowotworu wciąż jest mała i nie przekracza jednego%, jednak kobiety, które są genetycznie narażone na rozwój raka macicy, powinny ograniczać spozycie wymienionych słodkości.
Co ciekawe, nie wszystkie produkty zawierające duże ilości cukru powiązano z ryzykiem rozwoju nowotworu. żadnego wpływu w tym zakresie nie ma np. jedzenie dżemu, marmolady czy picie słodzonych napojów gazowanych.
Autorzy badania nie są pewni, dlaczego to właśnie biszkopty, słodkie bułeczki i ciasta odpowiadają za wzrost zagrożenia.
Największe ryzyko zachorowalności na ten typ nowotworu dotyczy kobiet starszych i posiadających nadwagę, a także obciążonych czynnikiem genetycznym.