Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Hiszpańscy naukowcy wykazali, że ciemne piwa mają więcej niezwiązanego z białkami wolnego żelaza niż piwa jasne i bezalkoholowe.
Badacze dokładnie przeanalizowali skład 17 piw hiszpańskich i 23 piw z innych krajów: 28 jasnych, 6 ciemnych i 6 bezalkoholowych.
Okazało się, że w piwach ciemnych średnia zawartość wolnego żelaza wynosiła 121 ppb (części na miliard), w piwach jasnych - 92 ppb, a w bezalkoholowych - 63 ppb. Najwyższą zawartość żelaza miało ciemne piwo hiszpańskie (165 ppb), natomiast najniższą - piwo holenderskie (41 ppb).
Róznice te mogą być wynikiem procesu produkcyjnego lub wykorzystanych surowców.
Żelazo bierze udział w utlenianiu związków organicznych, które zapewniają piwu stabilność oraz smak. Zbyt wysokie jego stężenie negatywnie wpływa jednak na rozwój drożdży, w takich warunkach zachodzą także niekorzystne zmiany sensoryczne, np. ciemnienie trunku.
Gdy zawartość żelaza w wodzie przekracza 0,3 mg/dm3, staje się ona niesmaczna. Wyprodukowane z niej piwo może mieć cierpki posmak, a tworząca się na nim podczas nalewania piana ma silne zabarwienie.