Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Mlaskanie podczas jedzenia jest niekulturalne, ale długie przeżuwanie pokarmu zmniejsza wchłanianie kalorii nawet o 12%...
Według chińskiego badacza dwuipółkrotnie dłuższe przeżuwanie każdego kęsa może chronić przed nadwagą i otyłością.
Specjalista przeprowadził eksperyment z udziałem 14 osób otyłych i 16 osób z prawidłową wagą ciała. Obserwował ich podczas spożywania śniadania, zwracając przy tym uwagę, jak ich organizmy reagują w zależności od sposobu jedzenia.
Okazało się, że badani, którzy dłużej przeżuwali pokarm wydzielali mniej greliny – pobudzającego apetyt hormonu powstającego w żołądku. Jednocześnie produkowali oni więcej hormonu CCK, który z kolei zwiększa uczucie sytości.
Autor badania nie stwierdził natomiast wpływu czasu przeżuwania żywności na poziom insuliny czy glukozy we krwi.
Wynika z tego, że dłuższe przeżuwanie pokarmu może przyczynić się do zmniejszenia liczby dostarczanych wraz z nim kalorii.