Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wyjaśnili, dlaczego spożywanie dużych ilości napojów z kofeiną może obniżać kobiecą płodność.
Już wcześniej wykazano związek pomiędzy spożywaniem kofeiny a opóźnionym zachodzeniem w ciążę. Jest ona najczęściej na świecie spożywaną substancją o aktywności farmakologicznej. Do głównych źródeł kofeiny zalicza się nie tylko kawę i herbatę, ale też napoje gazowane (np. colę), czekoladę oraz różne suplementy diety.
W 1993 roku stwierdzono, że spożycie ponad 300 miligramów kofeiny na dobę obniża szanse na zajście w ciążę w jednym cyklu miesięcznym o 27%.
Według danych z 1997 roku, panie konsumujące dziennie 501 miligramów kofeiny (czyli odpowiednik 0,5 litra mocnej kawy) lub więcej czekały nieco dłużej, by zajść w pierwszą ciążę niż kobiety nie konsumujące produktów z kofeiną.
Stopniowe obniżanie płodności wprost proporcjonalne do ilości spożywanej kofeiny potwierdzały kolejne badania.
Najnowsze studium tłumaczy, dlaczego tak się dzieje. Okazuje się, że kofeina zaburza transport komórek jajowych w jajowodach. Może go spowalniać lub blokować i w ten sposób obniżać płodność, gdyż zapłodnione jajeczka nie docierają do macicy w odpowiednim czasie.