Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wzięli pod lupę skórkę tego popularnego owocu. Wykazali, że zawarta w niej woskowa substancja - kwas ursolowy ma zbawienny wpływ na organizm.
Badanie na myszach wykazały, że przyczynia się on do znaczącego wzrostu tkanki mięśniowej, zmniejsza atrofię mięśni oraz zapobiega otyłości, gdyż ogranicza wchłanianie tłuszczu i obniża poziom cukru. Ponadto, substancja ma również dobroczynny wpływ na układ krążenia, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.
Myszy, które w ramach eksperymentu były na diecie zawierającej tę substancję, miały mniejsze komórki tłuszczowe, były silniejsze i miały większą masę mięśniową. Kwas ursolowy zabezpieczał je przed atrofią mięśni wywołaną głodzeniem i uszkodzeniem nerwów.
Co ciekawe, choć kwas ursolowy zwiększał wagę mięśni gryzoni, to nie zaobserwowano ogólnego wzrostu ich wagi. Okazało się, że działo się tak, bo spadało otłuszczenie ciała.
Teraz autorzy badań zaczynają planować testy kliniczne z udziałem ludzi. Ich zdaniem kwas ursolowy można by zastosować w leczeniu chorób metabolicznych, np. cukrzycy.
Dobroczynną substancję mozna znaleźć nie tylko w skórce jabłek, ale również w borówkach, śliwkach, bazylii, oregano i tymianku.