Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy badacze ustalili, że jedzenie czterech jabłek każdego dnia pomaga schudnąć i wyraźnie obniża poziom cholesterolu.
W ramach koordynowanego przez nich eksperymentu zalecono grupie kobiet codzienne spożywanie 75 gramów suszonych jabłek, czyli odpowiednik 4 świeżych jabłek przez 6 miesięcy.
Okazało się, że poziom szkodliwego cholesterolu LDL obniżył się u nich prawie o 25%. Jednoczśnie poziom dobrego dla zdrowia cholesterolu HDL, zapobiegającego twardnieniu naczyń krwionośnych wzrósł u nich o około 4%.
Co więcej, uczestniczki eksperymentu schudły średnio o 1,5 kilograma, chociaż jabłka dostarczały im około 240 dodatkowych kalorii dziennie.
Zdrowotne działanie jabłek zdaniem badaczy jest zasługą zawartych w nich przeciwutleniaczy, a dodatkowy odchudzający efekt jest wynikiem działania pektyn, które hamują apetyt i wywołują uczucie sytości.