Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Niemieccy naukowcy odkryli sposób, który pozwoli na dłuższe przechowywanie piwa bez obawy o utratę smaku.
Jak wiadomo, stare wino czy długo leżakująca whisky zyskują na smaku, jednak w przypadku piwa najsmaczniejsze jest to najbardziej świeże.
Jego smak psuje zwłaszcza wysoka temperatura i światło, dlatego butelki od piwa przeważnie są wykonane z ciemnego szkła. Przeciętne piwo przestaje być dobre po 6-12 miesiącach przechowywania, wówczas zaczyna być gorzkie i niesmaczne.
Naukowcom udało się zidentyfikować główne substancje odpowiedzialne za ten nieprzyjemny posmak starego piwa. Przeanalizowali oni wiele dostępnych na rynku piw, badając je wkrótce po uwarzeniu oraz po długotrwałym przechowywaniu.
Jak się okazało, spośród 56 zawartych w piwie gorzkich substancji zidentyfikowano 5, które odpowiadają za jego niewłaściwy smak związany ze zbyt długim przechowywaniem.
Zdaniem badaczy zapobieganie powstawaniu tych substancji - na przykład poprzez lepszą kontrolę pH - może pozwolić na przedłużenie świeżości i właściwego smaku piwa.