Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Kanadyjscy naukowcy odkryli, że nobiletyna, substancja występująca m.in. w mandarynkach i pomarańczach, zapobiega otyłości, a także chroni przed cukrzycą typu 2 i miażdżycą tętnic.
Przeprowadzili oni eksperyment na myszach, karmionych na wzór typowej diety zachodniej z dużą zawartością tłuszczów i cukrów prostych. Połowie z nich do paszy dodawano nobiletynę, flawon polimetoksylowany występujący w dużych ilościach w skórce cytrusów.
Gryzonie, których paszy nie wzbogacano tą substancją, szybko stały się otyłe, miały podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, wysokie stężenie insuliny i cukru we krwi oraz stłuszczone wątroby.
U myszy z drugiej grupy nie nastąpił wzrost stężenia cholesterolu, trójglicerydów, insuliny ani glukozy, a ich waga pozostała prawidłowa. Dodatek nobiletyny sprawił, że zwierzęta stały się bardziej wrażliwe na insulinę, gdyż zapobiegała ona odkładaniu się tłuszczu w wątrobie, stymulując ekspresję genów zaangażowanych w spalanie jego nadmiaru oraz hamując ekspresję genów związanych z wytwarzaniem tłuszczów.
Gryzonie, którym podawano nobiletynę, były więc chronione przed otyłością. Długoterminowe badanie wykazało, że flawon zabezpieczał ponadto zwierzęta przed miażdżycą, zawałem, udarem oraz zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic.
Ochronę przed otyłością i zespołem metabolicznym zapewnia także znajdująca się w grejpfrutach naringenina, jednak korzystne działanie nobiletyny jest od niej 10-krotnie silniejsze i dodatkowo chroni przed miażdżycą.