Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Nadmierne spożycie piwa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka

dodano: Piątek, 8 Kwiecień 2011, 11:14:33

Amerykańskie Towarzystwo Badań nad Rakiem ostrzega, że nadmierne spożycie piwa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka.





Zdaniem specjalistów picie 2-3 kufli tego trunku dziennie może zwiększyć ryzyko raka żołądka o 75%. W szczególnie niekorzystnej sytuacji są posiadacze wariantu genu rs1230025 - u nich ryzyko to może wzrastać nawet o 700%. Takie osoby stanowią około 20% populacji.





Niedawno hiszpańscy badacze dowiedli, że osoby, które codziennie spożywają ponad 60 gramów alkoholu (co stanowi ekwiwalent 4 - 5 piw) mają o 65% wyższe ryzyko rozwoju raka żołądka niż osoby pijące dziennie od 0,1 do 4,9 gramów alkoholu (czyli mniej niż jedno piwo).





Najnowsze badanie wykazało, że ryzyko rozwoju raka żołądka jest jeszcze wyższe w przypadku konsumpcji piwa. Nie wiadomo, dlaczego to akurat piwo, a nie inne napoje alkoholowe, podnosi ryzyko raka żołądka najbardziej.





Badacze przypuszczają, że przyczyna może tkwić w większej popularności tego napoju oraz karcynogenach, które są wytwarzane podczas metabolizowania piwa. Niekorzystne działanie mają także aldehyd octowy, znana substancja rakotwórcza, powstająca podczas trawienia piwa i N-nitrozodimetyloamina (NDMA).

883 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.