Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy wybrali gatunek najzdrowszych orzechów - ich zdaniem orzechy włoskie mają najwięcej przeciwutleniaczy i lepsze właściwości zdrowotne niż jakiekolwiek inne.
Garść orzechów włoskich zawiera aż dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż podobna ilość dowolnych innych orzechów, np. orzeszków ziemnych, migdałów, orzechów pekanowych, laskowych, brazylijskich, orzechów makadamii, nerkowców czy pistacji.
Tymczasem najczęściej sięgamy właśnie po te inne gatunki, a orzechy włoskie są zdaniem badaczy spożywane zbyt rzadko. To błąd, gdyż występujące w nich przeciwutleniacze działają od 2 do 15 razy mocniej niż witamina E.
Co więcej, w odróżnieniu od wielu innych rodzajów orzechów, tych włoskich się nie praży. Ma to korzystne znaczenie dla ich jakości, ponieważ podgrzewanie obniża wartości odżywcze.
Orzechy włoskie zawierają też spore ilości wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa, a ponadto: witaminy, minerały oraz błonnik. Nie ma w nich natomiast problematycznych substancji w rodzaju glutenu czy białka mlecznego.
Dietetycy podkreślają, że regularne spożywanie małych ilości orzechów włoskich obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II oraz wielu innych chorób. Zalecana dzienna dawka to 7 orzechów.