Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Czy wkrótce będziemy mogli bezkarnie sięgać po chipsy, uznawane dotąd jako jeden z największych dietetycznych grzechów?

dodano: Piątek, 25 Marzec 2011, 11:00:22

Frito-Lay, amerykański producent popularnych chipsów Lay's zapowiedział zmianę przepisów, według których produkowane będą chrupki ziemniaczane. Stosowane do tej pory sztuczne barwniki i składniki, takie jak FD&C Red 40 zastąpione zostaną przez naturalne, takie jak sok z czerwonych buraków, czerwona kapusta i marchew.

 

 

 

Producent zapewnia, że odświeżone produkty będą zdrowsze, ale jednocześnie równie smaczne jak do tej pory.






Do końca tego roku połowa produkowanych przez Frito-Lay chipsów, chrupek i innych przekąsek będzie produkowana tylko przy użyciu naturalnych produktów, bez użycia chemii i sztucznych utrwalaczy. Na razie plan zostanie wdrożony tylko w USA, ale już wkrótce zostanie rozszerzony rozszerzyć na inne rynki.






Innowacja w produkcji to odpowiedź na potrzeby amerykańskich konsumentów, którzy chcą jeść bardziej zdrowo i walczyć z nadwagą.






Frito-Lay przestanie używać ponad 30 barwników i sztucznych substancji używanych do tej pory do produkcji chipsów. WW ich składzie nie będzie już np. glutaminianu sodu.






Nowe, zdrowsze przekąski poddawane są intensywnym testom - np. przy produkcji naturalnych chipsów ziemniaczanych o smaku barbecue stworzono ponad 300 wersji, zanim udało się uzyskać tą najbardziej przypominającą oryginalny smak. Każdą wersję testowała licząca od 120 do 150 osób grupa konsumentów.






Podobne zmiany strategii produkcji planują też najwięksi konkurenci Frito-Lay, czyli Utz Quality Foods oraz Kraft Foods.






Czy oznacza to, że wkrótce będziemy mogli bezkarnie sięgać po chipsy, uznawane dotąd jako jeden z największych dietetycznych grzechów? Nie do końca... eksperci od żywienia przestrzegają, że produkowanie takich przekąsek tylko z naturalnych składników nie sprawi, że będą mogły być zaliczone do tzw. zdrowej żywności. Mimo zmniejszenia w nich zawartości barwników, soli i tłuszczu chipsy będą wciąż nienajlepszym wyborem na "mały głód".

910 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.