Ankieta

Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?

14%
zdecydowanie tak
8%
raczej tak
14%
nie wiem
15%
raczej nie
49%
zdecydowanie nie

Spożywanie brązowego ryżu zapobiega chorobom serca

dodano: Środa, 2 Marzec 2011, 10:05:15

Japońscy naukowcy wykazali, że wyciąg ze środkowej warstwy leżącej pomiędzy zewnętrzną, brązową otoczką ziarna ryżu a jego białym środkiem może chronić przed rozwojem choroby sercowo-naczyniowej.






Brązowy ryż mimo, że jest bardzo zdrowy, to jednak spożywa się go rzadko. Znacznie częściej sięgamy po biały ryż, pozbawiony większości dobroczynnych substancji odżywczych zgromadzonych w tzw. warstwie subaleuronowej ziarna ryżu (tuż pod jego zewnętrzną otoczką), która jest tracona podczas stosowanego rutynowo procesu mielenia i przekształcania ryżu brązowego w biały.






Ma on dłuższy termin przydatności do spożycia i krócej się gotuje, dlatego stanowi jeden z podstawowych składników diety w wielu krajach. W przeciwieństwie do brązowego nie chroni jednak przed chorobami serca i układu krążenia - nadciśnieniem tętniczym, zawałami oraz cukrzycą.






Amerykańscy badacze opracowali nową metodę uzyskiwania białego ryżu bez utraty warstwy subaleuronowej, co pozwala na zachowanie wymienionych wyżej właściwości. Zachowanie tej cennej warstwy wpływa na działanie angiotensyny II - hormonu regulującego skurcz mięśniówki naczyń krwionośnych i ciśnienie krwi.

960 / 3125
Copyright © 2008-2024 Narkotyki.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kliknij tutaj aby skontaktować się z administratorem.