Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Naukowcy ze Sztokholmu wykazali, że spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru o 42%.
W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział ponad 34,6 tysięcy kobiet w wieku od 39 do 73 lat, z których w momencie rozpoczęcia badań (tj. w 1997 roku) żadna nie cierpiała na choroby serca i nie miała zdiagnozowanego nowotworu. W ciągu kolejnych dziesięciu lat postawiono diagnozę udaru u 1680 kobiet (4%). W 78% był to niedokrwienny udar mózgu spowodowany gwałtownym zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu.
Podzielenie pań na pięć grup w zależności od ilości spożywanego czerwonego i przetworzonego mięsa pozwoliło na postawienie tezy, że kobiety, które zjadały go ponad 86 gramów każdego dnia były o 22% bardziej narażone na udar niż kobiety jedzące mniej niż 36 gramów. U respondentek, które konsumowały najwięcej przetworzonego mięsa (ponad 41 gramów każdego dnia) ryzyko udaru było z kolei o 24% większe niż u kobiet, które jadły nie więcej niż 12 gramów dziennie.
Największe ryzyko udaru, wzrastające nawet do 68% dotyczyło osób niepalących i nie cierpiących na cukrzycę, które jadły powyżej 102 gramów czerwonego mięsa dziennie.
Dietę bogatą w czerwone mięso już wcześniej łączono m.in. z podwyższonym ryzykiem niektórych nowotworów, chorobami serca i wysokim ciśnieniem tętniczym.
Niekorzystny wpływ diety obfitej w czerwone i przetworzone mięso może mieć związek z wieloma mechanizmami - ze względu na wysoką zawartość sodu przyczynia się ono do nadciśnienia tętniczego, które jest główną przyczyną udarów. Z kolei wysoka zawartość żelaza w takim mięsie może zwiększać produkcję wolnych rodników, co pod wieloma względami niekorzystnie działa na organizm.