Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykański neurolog smaku i zapachu Alan Hirsch opracował nowy sposób na walkę z otyłością - pobudzające aromat potraw kryształki.
Jego zdaniem wystarczy posypać każde danie proszkiem, by zmniejszyć łaknienie i w ten sposób ułatwić sobie proces pozbywania się zbędnych kilogramów.
Zadaniem pudru, którym posypuje się każde danie przed jego zjedzeniem jest intensyfikacja jego aromatu, dzięki czemu do naszego umysłu trafia sygnał, że zjedliśmy więcej niż w rzeczywistości. Efektem jest znacznie szybsze pojawienie się uczucia sytości.
Autor odkrycia podkreśla, że to co nazywamy, czy też odbieramy jako smak potraw tak naprawdę w 75-90% stanowi ich aromat. Podczas spozywanie posiłku receptory smaku i zapachu wysyłają do mózgu sygnały, które uwalniają hormony. To one "mówią" nam, że nadszedł czas, by zakończyć posiłek.
Odchudzające kryształki zostały już przetestowane w Stanach Zjednoczonych - pierwsze próby z udziałem 1400 osób wykazały, że zwiększenie doznań smakowych za ich pomocą może przyczyniać się do tłumienia apetytu, a co za tym idzie - do szybszego chudnięcia.