Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
W powszechnej opinii spożywanie słodkości i co za tym idzie - wysoki poziomu cukru we krwi - powoduje impulsywne zachowanie. Najnowsze badanie przeprowadzone przez australijskich naukowców sugeruje jednak, że wysoki poziom glukozy w rzeczywistości obniża poziom agresji.
Czy to możliwe, żeby wysoki poziom cukru zwiększał poziom samokontroli w sytuacjach, gdy osoby agresywne zostają sprowokowane?
Zdaniem autorów badania picie słodkich napojów może sprawić, że osoby o agresywnym usposobieniu reagują mniej impulsywnie w sytuacjach, gdy zostaną sprowokowani. Jeśli natomiast takie osoby nie są prowokowane, glukoza zwiększa u nich poziom agresji.
Naukowcy spekulują, że może być to spowodowane tym, że mózg traktuje cukier jak paliwo. Słodkie napoje i inne łakocie mogą szybko uzupełnić rezerwy energii mózgu i tym samym doraźnie pomagają w sprawniejszym jego funkcjonowaniu, a więc i w utrzymaniu samokontroli i zmniejszeniu poziomu agresji, jednak jak się okazuje - tylko w kontekście prowokacji.