Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Autorzy promującego zdrowe jedzenie portalu Organic Authority przeanalizowali ostatnio skład popularnych McNuggetsów serwowanych w restauracjach McDonald's.
Okazało się, że posiłek - kurczak w panierce zawiera... tylko 50% mięsa. Resztę stanowią wypełniacze i dodatki, takie jak woda, słodziki, skrobia i sól. Dodatkowo, za walory smakowe i wizualne McNuggetsów odpowiadają:
- polidimetylosiloksan (polimer krzemu używany między innymi do produkcji kremów, dezodorantów, mydeł czy smarów) - zabezpieczający przed zawilgoceniem produktu
- TBHQ (tert-butylohydrochinon) - związek na bazie butanu (używanego np. do napełniania zapalniczek) używany szeroko w produkcji środków lakierniczych; w przemyśle spożywczym zabezpiecza przed jełczeniem, jednak naukowcy zalecają szczególną ostrożność w jego wykorzystywaniu w tym celu, gdyż może on sprzyjać rozwojowi nowotworów żołądka, czego dowiodły badania laboratoryjne
- fosforan aluminiowo-sodowy, który pełni funkcję zmiękczającą (zbyt duża zawartość aluminium w organizmie powoduje odwapnienie kości i zaburzenia oddychania)
Wprawdzie wszystkie wymienione substancje są oficjalnie dopuszczone do użytku spożywczego w małych ilościach i nie zachorujemy po zjedzeniu kilku nuggetsów, jednak ich częste spożywanie może mieć negatywne skutki zdrowotne. Większość niskotoksycznych dodatków do żywności ma tendencję do akumulowania się w organizmie i osiągania niebezpiecznych stężeń.
Cztery kawałki McNuggetsów, czyli jednak ich porcja zawiera 190 kcal (100 pochodzi z tłuszczu). Pełen skład opisywanej potrawy oraz wszystkich innych posiłków serwowanych w restaurach McDonald`s znajduje się w załączniku.
Skład i kalorycznośc posiłków z McDonald`s