Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Picie mleka w czasie diety odchudzającej sprzyja gubieniu zbędnych kilogramów. Zdaniem naukowców mleko i jego przetwory są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, który - jak wykazano już wcześniej - jest niezbędny do utrzymania szczupłej sylwetki.
W najnowszym badaniu wzięło udział 322 osób z nadwagą lub otyłych, w wieku od 40 do 65 lat. Ochotnicy przez dwa lata stosowali jedną z trzech diet odchudzających - niskotłuszczową, śródziemnomorską lub niskowęglowodanową.
Po upywie tego czasu okazało się, że - niezależnie od rodzaju diety - osoby, które spożywały największe ilości mleka (około dwóch szklanek dziennie) lub jego przetworów schudły średnio o 2 kilogramy więcej niż ci, którzy spożywali nabiału w tej postaci wcale lub w bardzo małych ilościach. Zwolennicy mleka mieli też większe szanse na zrzucenie 4,5 kilogramów w ciągu pierwszych sześciu miesięcy badań.
Dodatkową korzyścią z picia melcznych napojów był wzrost poziomu witaminy D we krwi - respondenci, u których był on najwyższy (30 nanogramów na mililitr) tracili po dwóch latach średnio o 2,5 kilogramy więcej niż osoby z najniższym poziomem witaminy D (14,5 ng/ml). Co więcej, witamina D może chronić przed cukrzycą, nadciśnieniem, chorobami serca i niektórymi rodzajami nowotworów, a także wspomagać układ odpornościowy.
Wyniki powyższych badań dowodzą, że zwiększone spożywanie mleka i jego przetworów podczas diety sprzyja chudnięciu.