Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Amerykańscy naukowcy z University of Minnesota dowiedli, że nadmiar inuliny może być szkodliwy dla organizmu. Inulina to naturalny węglowodór, zwany również rozpuszczalnym błonnikiem, który występuje w wielu roślinach, np. w bananach, cykorii, cebuli czy zbożach.
Z jednej strony posiada wiele dobroczynnych właściwości - usprawnia perystaltykę jelit, ma działanie prebiotyczne, czyli wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach, obniża poziom cholesterolu oraz insulinooporność u cukrzyków.
Spożywana w naturalnej postaci i w rozsądnych ilościach działa korzystnie na organizm, jednak w momencie, gdy przyjmujemy jej za dużo - organizm przestaje sobie radzić z jej strawieniem, może wystąpić ból brzucha, nadmierne gazy czy wzdęcia.
Zalety tego węglowodóru masowo zaczęli wykorzystywać producenci wysokoprzetworzonej żywności. Inulina zagęszcza potrawy i jednocześnie obniża ich wartość kaloryczną, dlatego powszechnie dodaje się ją niemal do wszystkich produktów – słodyczy, jogurtów czy napojów.
Amerykanie sprawdzili, jaka dawka inuliny ma jeszcze korzystne działanie, a przy jakiej zaczynają się już problemy z układem trawiennym. W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 26 osób w wieku 18-60 lat. Przez pięć tygodni respondenci raz raz na siedem dni spożywali śniadanie złożone z bagietki, sera i soku pomarańczowego. Część z nich dostawała zwykły sok, a pozostali wzbogacony dodatkiem od 5 do 10 gramów jednego z dwóch rodzajów inuliny – naturalnej lub przetworzonej przemysłowo, tzw. „słodkiej inuliny” - oligofruktozy.
Jak się okazało, po spożywciu inulinowych śniadań znaczna część respondentów zgłaszała takie objawy jak ból brzucha, gazy, wzdęcia czy biegunkę. Najwięcej takich przypadków było w grupie osób pijących sok z oligofruktozą.
Jak ustalili autorzy badania, bezpieczną, nie powodującą skutków ubocznych u zdrowych ludzi dzienną dawką inuliny jest 5 gramów dla oligofruktozy oraz 10 gramów dla naturalnej inuliny. W takich ilościach węglowodór wykazuje wspomniane cześniej, korzystne dla organizmu właściwości.