Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zielona herbata już od dawna uznawana jest za jeden z najzdrowszych i zapobiegających nowotworom napojów. Udowodniono, że przeciwrakowe właściwości posiada także czerwone wino, o ile spożywane jest w umierkowanych ilościach. Za korzystne działanie obu napojów odpowiadają zawarte w nich antyoksydanty - polifenole (EGCg i polyphenon E). Ostatnie badania nie tylko potwierdziły przeciwnowotworowe właściwości zielonej herbaty i czerwonego wina, a też wykazały, iż są one dużo silniejsze, niż dotąd sądzono. Specjaliści poznali także dokładny mechanizm ich działania.
Okazało się, że efektem synergicznego działania antyoksydantów jest przerwanie ścieżki sygnałowej komórek (SphK1/S1P), odpowiadającej za wzrost raka prostaty, piersi, jelita grubego i innych nowotworów układu pokarmowego.
Przerywanie ścieżki SphK1/S1P w nowotworowych komórkach przez herbaciane i winne polifenole zostało wykazane dwukrotnie - najpierw w testach in vitro, a następnie na podstawie eksperymentów na modyfikowanych genetycznie myszach. Gryzonie z wszczepionym ludzkim nowotworem zostały podzielone na trzy grupy. Pierwszą pozostawiono bez leczenia, druga wraz z wodą otrzymywała EGCg, a trzecia polyphenon E. Jak się okazało, u otrzymujących oba polifenole myszy zaobserwowano wyraźne zmniejszenie się rozmiaru nowotworu.
Poznanie tego mechanizmu stwarza nadzieję na opracowanie skutecznego leku spowalniającego lub całkowicie zatrzymującego wzrost nowotworów.