Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Specjaliści z francuskiego Instytutu Wina i Nauk o Winie (ISVV) w Bordeaux ustalili, że białe wino przechowywane w plastikowej butelce PET lub w kartonach, czyli opakowaniach typu Bag-in-Box - traci świeżość już po upływie sześciu miesięcy. W ciągu tego czasu ulega zmianie zarówno smak, jak i skład chemiczny tego trunku.
Frzncuzi testowali białe i czerwone wina Bordeaux, które przechowywano w warunkach laboratoryjnych w kilku różnych rodzajach szkła, w jedno i wielowarstwowych plastikowych butelkach oraz w kartonach. W regularnych odstępach czasu badacze mierzyli zawartość tlenu, dwutlenku węgla i dwutlenku siarki, a także oceniali smak oraz intensywność barwy poszczególnych trunków.
Trwające rok badania pozwoliły ustalić, że jeśli wino było rozlane do butelek PET lub opakowań Bag-in-Box, zaczynało się utleniać. Zarówno biały, jak i czerwony trunek pozostawał natomiast bardziej stabilny w butelkach szklanych.
Stężenie gazów oraz smak białego wina przechowywanego przez rok w plastikowych butelkach i opakowaniach Bag-in-Box wyraźnie zmieniały się, natomiast w przypadku czerwonego trunku zaobserwowano jedynie nieznaczne pogorszenie parametrów. Specjaliści z ISVV zamierzają kontynuować testy przez kolejny rok.