Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Michigan spożywanie winogron pomaga obniżyć ciśnienie i zmniejszyć odporność na insulinę, co automatycznie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy.
Badacze zauważyli, że dieta bogata w winogrona może chronić przed zespołem metabolicznym, który bardzo często jest pierwszym zwiastunem miażdżycy i cukrzycy typu 2. Według szacunków, obecnie problem ten dotyczy około 50 milionów Amerykanów.
Za korzystne działanie winogron odpowiadają tzw. fitochemikalia - substancje czynne pochodzenia roślinnego, wykazujące działanie przeciwutleniające.
Amerykanie przeprowadzili eksperyment, podczas którego podawali sproszkowaną mieszankę zielonych, czerwonych i czarnych winogron podatnym na tycie szczurom laboratoryjnym. Oprócz winogron, gryzonie dostawały ponadto wysokotłuszczowe pokarmy odzwierciedlające amerykański sposób odżywiania się. Następnie porównywano je z kontrolną grupą gryzoni, których dieta nie zawierała sproszkowanych winogron.
Jak okazało się po upływie trzech miesięcy, w pierwszej grupie gryzoni wyraźnie obniżyło się ciśnienie tętnicze i poziom trójglicerydów, a także poprawiła się praca serca i tolerancja glukozy. Nie zaobserwowano natomiast żadnych zmian w wadze ciała szczurów.
Autorzy badania przypuszczają, iż spożywanie winogron ma podobnie korzystny wpływ na ludzi. Wprowadzenie ich do diety może ich zdaniem opóźnić rozwój cukrzycy oraz chorób serca lub złagodzić ich przebieg.