Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Najnowsze badania hiszpańskich naukowców wykazały, że spożywanie bogatej w kakao ciemnej czekolady pomaga osobom z marskością wątroby, gdyż wstrzymuje występujący zwykle po posiłku wzrost ciśnienia krwi w jamie brzusznej. U osób z marskością jest to szczególnie niebezpieczne, a w ciężkich przypadkach może prowadzić nawet do pęknięcia naczyń krwionośnych.
W badaniu wzięło udział 21 pacjentów w ostatniej fazie choroby. Okazało się, że posiłek z zawierającą 85% kakao ciemną czekoladą powodował u nich znacznie mniejszy wzrost ciśnienia wrotnego, niż podanie im białej czekolady.
Wskazuje to na wyraźne powiązanie pomiędzy spożywaniem ciemnej czekolady a nadciśnieniem wrotnym, a także pokazuje potencjalne możliwości poprawy w terapii pacjentów z marskością wątroby.
Za korzystne działanie czekolady na ciśnienie krwi odpowiadają występujące w kakao antyoksydacyjne flawonoidy. Związki te pomagają komórkom mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych odprężać się i rozszerzać.