Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Specjaliści od żywienia raczej odradzają spożywanie słodyczy, gdyż są one wysokokaloryczne, mają niewiele składników odżywczych i określa się je jako "puste kalorie".
Naukowcy z Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka twierdzą jednak, że całkowite wykluczenie słodyczy z diety nie jest dobrym pomysłem. Zalecają jedzenie niewielkich ilości czekolady, zwłaszcza ciemnej, nawet codziennie. Okazuje się, że smakołyk ten może obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 19357 osób w wieku od 35 do 65 lat, które spożywały średnio od 1,7 do 7,5 grama czekolady dziennie. Dziesięcioletnie obserwacje wykazały, że te osoby, które jadły jej najwięcej, uzyskały zmniejszenie ryzyka chorób serca aż o 39% - przy jednoczesnym obniżeniu się ich ciśnienia krwi. Pomiary ciśnienia tętniczego w grupie spożywającej najwięcej czekolady wykazywały spadek o 1 mm Hg (skurczowe) i 0,9 mm Hg (rozkurczowe).
Zaobserwowano, że 57% uczestników testów najchętniej spożywało czekoladę mleczną, 24% - czekoladę gorzką, a 2% - czekoladę białą.
Niemieccy badacze stwierdzili, że najlepsze efekty dawało spożywanie czekolady gorzkiej lub mlecznej.