Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Australijsko - nowozelandzki zespół naukowców kierowany przez dr Russella Keasta z Deakin University odkrył, że ludzie potrafią wyczuwać szósty smak – tłusty. Okazuje się też, że osoby z dużą wrażliwością na tłuszcze jedzą ich mniej, dlatego też rzadziej mają nadwagę.
Do tej pory naukowcy przekonani byli, że ludzki język potrafi wykryć tylko pięć smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami (dzięki któremu identyfikujemy pokarmy bogate w białka). Wyniki najnowszego studium wydłużają tą listę o szósty smak -tłuszczu.
Autorzy odkrycia opracowali specjalną procedurę przesiewową, określającą zdolność wyczuwania przez ludzi poszczególnych kwasów tłuszczowych występujących powszechnie w jedzeniu. Jak się okazało, istnieją tłuszczowe wartości progowe, które są różne dla różnych osób. To one sprawiają, że jedni są bardzo wrażliwi na dany smak, a drudzy wręcz przeciwnie.
Zaobserwowano też, że osoby z dużą wrażliwością na tłusty smak spożywają mniej tłustych pokarmów i mają mniejszy wskaźnik masy ciała niż osoby z niższą wrażliwością.
Badacze podkreślają, że we współczesnej diecie tłuszcze są łatwo dostępne i powszechnie konsumowane, dlatego też nasz system smakowy może się z czasem stawać mniej wrażliwy na smak tłuszczu.