Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zachary Rodd z Indiana University School of Medicine w Indianapolis zaobserwował, że muszki owocowe (Drosophila melanogaster) po spożyciu alkoholu są pijane i wykazują objawy uzależnienia podobne do ludzkich. Owady nie powstrzymują się przed piciem nawet, gdy zagraża to ich zdrowiu.
Ze względu na fakt, że muszki są doskonałym obiektem badawczym dla genetyków, eksperymenty dotyczące modelu alkoholizmu z ich udziałem mogą przynieść naukowcom kolejne odkrycia, np. zlokalizowanie genów odpowiedzialnych za tę chorobę.
To, że alkohol ma wyraźny wpływ na fizjologię tych owadów wykazano już wcześniej, ale w najnowszym badaniu po raz pierwszy zwrócono uwagę na kwestię pozostawienia muszkom wyboru: pić lub nie pić.
Na potrzebę badania skonstruowano specjalne, przystosowane do rozmiarów muszki urządzenie do picia, przypominające pojemniki z wodą umieszczane w klatkach dla gryzoni.
Owady biorące udział w eksperymencie mogły czerpać z nich zwykłe, płynne jedzenie lub takie, które zawierało 15% alkoholu. Naukowcy obserwowali obniżanie się poziomu płynów w każdej rurce, by dowiedzieć się, z której muszki korzystały częściej.
Jak się okazało, Drosophila melanogaster chętniej sięgały po jedzenie zaprawione alkoholem, a preferencja ta stawała się jeszcze silniejsza po pięciu dniach, gdy muszki przyzwyczaiły się do picia.
Kiedy zróżnicowano ilość alkoholu w pożywieniu, owady, które jadły alkoholizowany pokarm tylko przez 1 lub 2 dni mniej chętnie sięgały po bardziej alkoholowe płyny, za to muszki pijące już przez 5 dni - preferowały pokarm, który zawierał do 25% alkoholu.
Ze względu na niewielkie rozmiary muszek autorom badania nie udało się stwierdzić faktycznego poziomu alkoholu, jednak zaobserwowali u nich typowe objawy upojenia, takie jak nadaktywność i utrata koordynacji.
Przyzwyczajone do alkoholu Drosophila melanogaster spożywały go nawet pomimo potencjalnego zagrożenia, gdy dodano do niego niewielkie ilości chininy, substancji działającej toksycznie. Okazało się, że muszki kontynuowały picie, chociaż zwykle unikają chemikaliów.
W kolejnym badaniu pozwolono owadom pić alkohol przez 5 dni, po czym odstawiano go na 1 lub 3 dni. Po takiej przerwie natychmiast sięgały one po mocniejsze płyny.
Dalsze eksperymenty dotyczące modelu alkoholizmu z udziałem muszek owocówek mogą przynieść naukowcom kolejne odkrycia, np. zlokalizowanie genów odpowiedzialnych za tę chorobę.