Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Ponad stu naukowców i przedstawicieli polskich firm spożywczych wzięło udział w konferencji "Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego przemysłu spożywczego", która odbyła się ostatnio na Politechnice Łódzkiej. Jej uczestnicy dyskutowali nad przyszłością badań prowadzonych w polskim sektorze żywieniowym.
Z uwagi na liczbę zatrudnionych w nim osób, przemysł rolno-spożywczy to ważny dział polskiej gospodarki. Znaczenie racjonalnego żywienia dla zdrowia konsumentów jest także istotne ze względów społecznych.
Zdaniem ekspertów już wkrótce decydujący wpływ na decyzje żywieniowe konsumentów będą miały nowe kierunki dyscyplin naukowych, takie jak nutrigenomika, nutrigenetyka, żywność BFY - "Better For You" i żywność funkcjonalna (FOSHU), czyli produkty, z których usunięto szkodliwe szkodliwe składniki (np.alergeny) lub wzbogacono je w substancje aktywne fizjologicznie tak, by posiadały odpowiednią wartość odżywczą i podnosiły kondycję człowieka.
Jednym z powodów rozwoju tych dyscyplin jest przyrost chorób wynikających z prowadzenia nieprawidłowego stylu życia lub ze stosowania niewłaściwej diety. Częstotliwość występowania schorzeń związanych z żywieniem zwiększa się, widoczne jest także starzenie się społeczeństw. Z tych względów należy spodziewać się wzrostu liczby chorych na choroby cywilizacyjne - nowotwory, choroby serca, krążenia i cukrzycę. Według szacunków w najbliższej przyszłości około 2/3 wszystkich zgonów spowodowanych będzie właśnie chorobami cywilizacyjnymi.
Wyniki najnowszych badań świadczą o tym, że organizm każdego człowieka - ze względu na jego indywidualne skłonności genetyczne - może inaczej reagować na określone produkty spożywcze. Z uwagi na ten fakt, istotnego znaczenia w żywieniu przyszłych pokoleń nabiera tzw. dieta spersonalizowana.
Specjaliści zalecają więc spożywanie produktów zawierających składniki bioaktywne, takich jak błonnik pokarmowy, pektydy, niektóre białka, prebiotyki i probiotyki. Przykładowo - jogurty z kulturami bakterii prebiotycznych poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, a jajka wzbogacone kwasami Omega-3 obniżają ryzyko chorób serca, zmniejszają objawy depresji poporodowej, demencji starczej czy choroby Alzheimera.
Jak ważny jest odpowiedni sposób odżywiania? Z badań wynika, że samą dietą można obniżyć ryzyko zachorowania na zawał serca o 78%, ryzyko powstania raka o około 40% oraz znacząco obniżyć tzw. zły cholesterol.
Konferencja "Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego" była częścią projektu, który służyć ma wypracowaniu strategicznej wizji rozwoju dla polskiego przemysłu.