Czy poszedłbyś na występ tancerek XXL, takich jak zespół Danza Voluminosa?
Zdaniem naukowców picie słodkich, gazowanych napojów typu cola w okresie poprzedzającym ciążę zwiększa zagrożenie cukrzycą.
Zespół badaczy z New Orleans School of Public Health, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School i Harvard School of Public Health przeanalizował wyniki studium Nurses'Health Study II, w którym wzięło udział 13 475 kobiet. W badaniu brano pod uwagę różnorakie czynniki ryzyka, takie jak wiek, występowanie cukrzycy w rodzinie, aktywność fizyczna, palenie oraz picie alkoholu.
Okazało się, że spożywanie więcej niż pięciu porcji słodzonej cukrem coli tygodniowo w okresie poprzedzającym ciążę aż o 22% podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy u przyszłych matek.
Podobnej zależności nie stwierdzono w przypadku spożywania innych słodzonych cukrem napojów, np. soków.
Cukrzyca ciężarnych jest obecnie jednym z najczęstszych powikłań ciąży, pojawiających się nawet u zdrowych dotąd kobiet. Choroba ta po pierwsze stanowi zagrożenie dla płodu, a po drugie - u 30-45% kobiet, u których stwierdzono cukrzycę ciężarnych - w ciągu najbliższych 15 lat rozwija się cukrzyca typu 2. Dodatkowo, dzieci chorych kobiet są bardziej narażone na powikłania porodowe, nietolerancję glukozy, a także właśnie na cukrzycę.