Delikatna opalenizna dodaje urody, ale większość sposobów jej uzyskiwania szkodzi zdrowiu. Częste opalanie w solarium czy wielogodzinne leżenie na plaży może poważnie zaszkodzić skórze, a nawet doprowadzić do rozwoju nowotworu.
Jak donoszą brytyjscy naukowcy istnieje niedoceniany i mało popularny sposób na uzyskanie zdrowej i pięknej opalenizny. Jest nim regularne spożywanie owoców i warzyw. Udowodniono naukowo, że bladą i matową cerę można dzięki temu poprawić już w miesiąc.
Co więcej, badania wykazały, że większość osób woli złocisty odcień skóry, jaki zawdzięczają diecie, niż ciemną opaleniznę uzyskaną np. w solarium.
Za "opalające" właściwości owoców i warzyw odpowiadają znajdujące się w nich karotenoidy. Występują one w barwnikach około 600 różnych warzyw i owoców.
W ramach eksperymentu ochotnicy wprowadzili do swojej diety pięć porcji świeżych owoców i warzyw, które spożywali każdego dnia. Po upływie miesiąca porównano zdjęcia ich skóry "przed" i "po". Okazało się, że po miesiącu jedzenia warzyw i owoców efekt był wyraźny - skóra znacznie zyskała na atrakcyjności.
Naukowcy mają nadzieję, że wyniki ich badania zachęcą ludzi do częstszego sięgania po świeże warzywa i owoce i do rezygnacji z niezdrowych metod opalania. Takie rozwiązanie wpłynie nie tylko na kondycję skóry, ale również na sylwetkę i stan zdrowia, gdyż owoce i warzywa obfitują w witaminy i składniki mineralne.
Najwięcej karotenoidów występuje w marchwi, ale co ciekawe sporą ich ilość zawierają również słodkie ziemniaki, dynia, pietruszka naciowa, szpinak, papryka, morele, brokuły oraz pomidory.
Oprócz nadawania złocistego odcienia skórze, karotenoidy mają też sporo innych zalet - pomagają zachować dobry wzrok, chronią przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiegają nowotworom i opóźniają starzenie się organizmu.