Walka z nadwagą powinna być przemyślanym, rozłożonym w czasie procesem, który wymaga opanowania sztuki dokonywania mądrych wyborów spośród różnorodnych produktów żywnościowych.
Nadmierne kilogramy oznaczają najczęściej ogólne pogorszenie stanu zdrowia, złe samopoczucie i nieprawidłowe wyniki badań. Te ostatnie powinny być przeprowadzane raz do roku i u zdrowej osoby powinny wyglądać następująco:
- BMI (body mass index, czyli wskaźnik masy ciała) - od 18,5 do 25
- obwód talii – u kobiet do 80 cm, u mężczyzn do 94 cm
- ciśnienie tętnicze – nie wyższe niż 129/84 mm Hg
- poziom glukozy we krwi na czczo – 60–100 mg/dl
- stężenie całkowitego cholesterolu we krwi – poniżej 200 mg/dl
- stężenie dobrego cholesterolu (HDL) we krwi – u kobiet nie mniej niż 50 mg/dl, zaś u mężczyzn nie mniej niż 40 mg/dl
Nieprawidłowości w powyższych wynikach oznaczają konieczność zadbania o prawidłową wagę. Zrzucenie każdego nadmiernego kilograma obniża ciśnienie tętnicze o 1 mm Hg i poprawia tzw. glikemię, samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Odchudzanie powinno jednak przebiegać powoli, ale systematycznie. Im trwa wolniej, tym efekty kuracji są lepsze i trwalsze. Za optymalne uważa się chudniecie w tempie 0,5–1 kg tygodniowo.
By tego dokonać, należy:
- jadać 5 razy dziennie (3 główne posiłki i 2 przekąski), co 3–4 godziny, nieduże porcje
- nie dopuszczać do tego, żeby odczuwać głód
- odżywiać się tak, by przestrzegać zasady tzw. piramidy zdrowego żywienia
- pić minimum 2 l wody mineralnej, najlepiej niegazowanej, zdrowe są też świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne
- zmniejszyć ilość tzw. tłuszczów nasyconych w diecie (czyli tych pochodzenia zwierzęcego) i cholesterolu:
Dorosły człowiek potrzebuje do 70 g dziennie, przy czym tylko 10% powinny stanowić tzw. tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego, m.in. masło, mięso, wędliny), a pozostałe 90% - tłuszcze nienasycone, takie jak oliwa, oleje roślinne i tłuszcz rybi.
Należy też pamiętać o tłuszczu ukrytym, który znajduje się m.in. w czekoladzie, ciastach, orzechach czy mięsie (50 g batonika ma 28 g tłuszczu, 100 g orzechów ma 46 g, pieczone udko kurczaka ma 15 g).
Istotny jest również sposób przyrządzania dań: najmniej zdrowe jest smażenie w głębokim oleju oraz smażenie produktów panierowanych, najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków jest gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie.
- zwiększyć aktywność fizyczną
Żeby wysiłek fizyczny przyniósł oczekiwane efekty, musi być dostatecznie długi, ponieważ spalanie tkanki tłuszczowej zaczyna się dopiero po 35–40 minutach treningu, systematyczny, a szczególnie wskazany jest taki, który angażuje duże grupy mięśni.
- ograniczyć picie alkoholu
- do minimum ograniczyć ilość spożywanej soli
Najczęstszymi błędami popełnianymi podczas odchudzania są:
- nieprawidłowo skomponowana dieta, na przykład wysokotłuszczowa, wysokobiałkowa, lub oparta na jednym składniku
- zbyt wysokie spożycie cukrów prostych lub tłuszczów „ukrytych"
- nieprawidłowy rozkład posiłków w ciągu dnia np. rezygnowanie ze śniadań, głodzenie się w ciągu dnia i podjadanie w godzinach wieczornych i nocnych
- zbyt drastyczna dieta niskokaloryczna lub głodówka, zwiększająca ryzyko efektu jo-jo, czyli ponownego przyrostu masy ciała
- traktowanie odchudzania jako jednorazowej „akcji", a nie jako trwałą zmianę złych nawyków jedzeniowych
- brak aktywności fizycznej, która chroni przed utratą masy mięśniowej podczas odchudzania, zwiększa ilość energii wydatkowanej oraz skutecznie poprawia nastrój