Naukowa analiza przeprowadzona przez zepół badaczy z University of California w San Francisco, Stanford University i Columbia University College of Physicians and Surgeons wykazała, że gdyby Amerykanie ograniczyli spożycie soli o pół łyżeczki dziennie (3 gramy odpowiadające 1200 miligramom sodu, głównego sprawcy problemów zdrowotnych), to państwo zaoszczędziłoby nawet 24 miliardy dolarów rocznie na kosztach opieki zdrowotnej.
Redukcja spożycia tej najbardziej popularnej przyprawy o pół łyżeczki zdecydowanie zmniejszyłaby także każdoroczną liczbę nowych przypadków choroby niedokrwiennej serca, udarów czy zawałów mięśnia sercowego. Naukowcy obliczyli, że liczba zgonów z różnych przyczyn spadłaby wówczas o liczbę z przedziału od 44 do 92 tysięcy przypadków.
Nawet jeszcze mniejsza redukcja – o 1 gram dziennie, wprowadzana stopniowo do roku 2019 - przypuszczalnie byłaby bardziej opłacalna niż stosowanie farmaceutyków obniżających ciśnienie krwi u wszystkich osób z nadciśnieniem tętniczym.
Obecnie przeciętny Amerykanin spożywa 10,4 grama soli dziennie, a przeciętna Amerykanka - 7,3 grama. Stopniowe ograniczanie stosowania tej przyprawy nie musiałoby oznaczać pozbawienia żywności smaku - zamiast niej można doprawiać posiłki np. świeżymi lub suszonymi ziołami.
Taki przykład zmiany stylu życia, osiągnięty małym kosztem z punktu widzenia jednostki, miałby ogromny wpływ na kondycję zdrowotną i finansową całego społeczeństwa.
Obecnie bogata w sól dieta większości Amerykanów znacznie przekracza zalecane przez federalne instytucje zdrowotne spożycie sodu, czyli 2300 miligramów dziennie dla osób zdrowych i 1500 miligramów dla osób starszych, mających wysokie ciśnienie krwi oraz Afroamerykanów, a zwłaszcza tych podatnych na nadciśnienie tętnicze.
Klasyfikowana jako substancja „powszechnie uznana za bezpieczną”, w nadmiarze spożywana sól w rzeczywistości powoduje wiele chorób i powikłań zdrowotnych.
Średnie dzienne spożycie sodu przez Amerykanów przekracza 4000 mg – jest to prawie dwa razy więcej niż powinny spożywać osoby zdrowe. Niestety gwałtowny rozwój fast foodów pogłębia jeszcze ten problem - zawartość sodu w wielu popularnych daniach restauracyjnych jednorazowo dostarcza ponad 4000 mg sodu...