Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ostrzegają, że stosowane często przez Polaków zioła i suplementy diety mogą wchodzić w groźne interakcje z zażywanymi lekami.
Jak wynika z ostatnich badań przeprowadzonych przez OBOP, w ostatnim roku 22% Polaków stosowało co najmniej jeden suplement diety, z czego 29% badanych zażywało je codziennie lub prawie codziennie przez cały rok. Jednocześnie świadomość, że suplementy diety mogą zakłócać działanie farmaceutyków powodując zagrożenie dla zdrowia - jest bardzo niska.
Naukowcy przypominają, że pomiędzy lekami syntetycznym i różnymi składnikami roślinnymi bardzo często dochodzi do niekorzystnych interakcji, np. dziurawiec złocisty (stosowany na łagodzenie stresów lub jako środek nasenny) może osłabiać działanie zażywanych przez kobiety hormonalnych środków antykoncepcyjnych, czego skutkiem mogą być nieregularne krwawienia lub niechciana ciąża. Zioło pogarsza także skuteczność digoksyny - leku z naparstnicy stosowanego w leczeniu niewydolności serca.
Zioła, suplementy diety, a nawet niektóre składniki pokarmowe mogą zmniejszać lub zwiększać stężenie wielu leków we krwi, czasami nawet wielokrotnie.
Wchłanianie leków pogarszają np. zioła przeczyszczające, zwiększające perystaltykę jelit, czyli: aloes, korzeń kruszyny, liść i owoce senesu oraz korzeń rzewienia -zioła często wykorzystywane w odchudzających mieszankach ziołowych.
Część roślin leczniczych, zawierających tzw. śluzy, a więc len zwyczajny, prawoślaz lekarski czy babka lancetowata - zmniejszają dostęp leku do śluzówki jelit.
z kolei lukrecja nasila działanie leków hormonalnych, co może powodować nudności, migreny, obrzęki czy drażliwość piersi. W skojarzeniu ze środkami antykoncepcyjnymi wywołuje ona nadciśnienie i obniża stężenie potasu w surowicy krwi. Jest też niebezpieczna w korelacji z lekami moczopędnymi, powszechnie stosowanymi np. w leczeniu nadciśnienia, ponieważ zwiększa wydalanie jonów potasowych przez nerki, co powoduje osłabienie, bolesne skurcze mięśni oraz zaburzenia rytmu serca.
Również rabarbar lekarski zwiększa wydalanie z organizmu potasu.
Wielu ziół, np. czosnku, żeń-szenia czy miłorzębu należy unikać przed poddaniem się operacji, gdyż zwiększają one krwawienia i mogą pogarszać gojenie się ran. Z kolei kozłek lekarski, stosowany jako łagodny środek uspokajający i ułatwiający zasypianie, przedłuża działanie narkozy.
Interakcje z farmaceutykami może też powodować również żywność. Przykładowo produkty z dużą zawartością błonnika osłabiają działanie naparstnicy oraz niektórych przeciwdepresyjnych leków, gdyż pogarszają ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym.
Kolejnym przykładem jest sok grejpfrutowy, który spowalnia metabolizm leków przeciwhistaminowych i leków obniżających poziom cholesterolu.
2 godziny po zażyciu leków na osteoporozę nie powinno się spożywać pokarmów, zwłaszcza tych bogatych w wapń, a także witamin z mikroelementami oraz leków zobojętniających kwas solny soku żołądkowego.